Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 25 Жов 2024, 02:27:31

Вас вітає Гудимівська гімназія - ЗЗСО І-ІІ ст.

Меню сайту
Категорії розділу
текст [67]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Жовтень » 9 » В пам'ять земляка - українського діяча мистецтв Василя Івановича Рябенького
10:57:01
В пам'ять земляка - українського діяча мистецтв Василя Івановича Рябенького

Народився 3 грудня 1958 року у селі Гудими, Роменського району, що на Сумщині. У 1974 році закінчив Гудимівську 8-річну школу і в цьому ж році вступив до Сумського культурно-просвітнього училища. Після його закінчення відбував службу в армії. Згодом закінчив Донецьку державну академію управління.

Близько 20 років керував Донецьким академічним державним театром опери і балету імені Анатолія Солов'яненка, який у 2012 році перейменовано в «Донбас Оперу». У грудні 2012 року Донецьким театром опери та балету вперше в Україні було презентовано постановку опери Ріхарда Вагнера «Летючий голландець» німецькою мовою. Ця вистава вважається однією з найскладніших у світі, однак колектив «Донбас Опери» гідно впорався із поставленим завданням, спричинивши фурор серед глядачів та театральних критиків. Наприкінці 2013 року виставу було висунуто на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Незважаючи на бойові дії в Донецьку , 4 жовтня 2014 року Василю Рябенькому все ж таки удалося відкрити новий сезон «Донбас Опери». Він знав, що ця подія важлива не лише для нього особисто і колективу театру, а й для людей, яким теж потрібно було відключитися від бойових дій і прийти до мистецтва. Тому протягом перших днів, вистава для населення, відбувалися абсолютно безкоштовно.

Всіма силами Василь Іванович намагався вберегти театр, кожну його частину. Мав намір показати виставу «Летючий голландець» у Сумському театрі драми і музичної комедії ім. М.С. Щепкіна і залишити дорогоцінний реквізит на малій батьківщині, принаймні до врегулювання ситуації на Донбасі. Але всі плани перекреслили випадковості війни: снаряд влучив у величезні склади, де зберігалися декорації, і унікальний реквізит згорів. Снаряд влучив не просто в склад – він влучив у самісіньке серце людини, яка життя поклала на розвиток рідного театру. У ніч із 7 на 8 жовтня на 56-му році життя ,внаслідок морального перенапруження, постійної тривоги за колектив та глядачів його серце перестало битися. І звуки обстрілів не зупинили тих людей, які прийшли попрощатися із «серцем» Донецького театру.

Значний внесок Василь Іванович вніс у зміцнення навчально-матеріальної бази нашої школи. Подарував телевізор, комп’ютер, принтер, 2 фортепіано, баяни, оснащення хореографічного класу. Дякуючи йому, наші учні мають змогу навчатися грі на фортепіано, баяні та хореографічній майстерності.

Нагороди Василя Івановича 2006 рік – Заслужений діяч мистецтв України — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток Донеччини, вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм та з нагоди Дня Соборності України. 2009 рік – Орден «За заслуги» III ст. — за вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної, соціальної і правової держави та з нагоди Дня Соборності України. 2014 рік – Національна премія України імені Тараса Шевченка — за оперу Ріхарда Вагнера «Летючий Голландець» Донецького національного академічного театру опери та балету імені А. Б. Солов'яненка (посмертно).
Переглядів: 230 | Додав: ljudmila_direktor
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
uCoz